Omgeving

Kenmerkend voor de omgeving is het heuvelachtige landschap voorzien van diverse wijngaarden. Het Balatonmeer ligt op 1 km afstand. Het strand is kindvriendelijk en de temperatuur van het water is aangenaam.

Op loopafstand zijn diverse eetgelegenheden waar men zich te goed kan doen aan drankjes en maaltijden voor een relatief lage prijs.

In het nabij gelegen dorp kunt u heerlijk wandelen langs de promenades en door de straatjes met z’n vele kraampjes, winkeltjes, restaurants en barretjes.

Vanwege de centrale ligging ideaal startpunt voor uitstapjes naar o.a. Boedapest, Heviz(thermaal bad) en het binnenland van Hongarije.

Badacsony
De gemeente Badacsony bestaat uit 5 dorpen en deze liggen rond de dode vulkaan Badacsony. Vier plaatsjes die de naam van de berg Badacsony dragen, zijn Badacsony/Tördemic, Badacsony/Tomaj, Badacsonyörs en Badacsony/Labdihegy.

De vulkaan is 438m hoog, op de zuidelijke hellingen liggen wijngaarden die het bezoeken waard zijn. Het hele gebied is beschermd, op de Badacsony kan je prachtige basaltformatie zien. De flora en fauna van het natuurgebied Badacsony, bestaat o.a. uit wilde orchideeën, varens, korstmossen en ander min of meer zeldzame planten. De basaltrotsen zijn een paradijs voor slangen, salamanders en op de bomen vind je szarvasbogar’s (hertgewei kever). Ook de vogelstand is omvangrijk en bevat ruim 175 soorten, waaronder valken, spechten, ijsvogels en blauwborsten).

Van uit het centrum kun je met behulp van terreinwagens naar de diverse wijngaarden worden gebracht. Wandelaars kunnen in de omgeving van Badacsony hun hart ophalen. De wegen trekken als een spinnenweb rond de berg en heuvels omhoog. U stuit hier op unieke natuurlandschappen en, waar u ook loopt, schitterende panorama’s op het Balatonmeer of de prachtige natuur van het achterland. Vanaf het Róza-Szegedy-museum loopt een route naar een rustplaats, waar u even van de omgeving kunt genieten voor u de steile trap naar de top beklimt. Ook boven de berg zijn enkele routes uitgestippeld. Een ware uitdaging vormt de 464 treden hoge Trap van de vluchtelingen.

Het toeristische centrum van Badacsony is in de omgeving van de haven en het treinstation. Er zijn hier talloze kramen, waarin onder meer volkskunst wordt verkocht. De levensgenieter komt aan zijn trekken in de vele wijnlokalen, waar men ook heerlijk kan eten van diverse gegrilde vlees- en worstgerechten. In de dorpjes vindt u verder diverse supermarkten, restaurants, cafébars, een postkantoor, kerk, trein-busstation(Het is mogelijk om vanaf het treinstation Badacsony naar Budapest te reizen). Ook zijn hier op enkele plaatsen pinautomaten aanwezig. (In de plaats Tapolca bij de OTP bank en de Budapestbank zijn ook betaalautomaten aanwezig)

Badacsony

Basaltkerk
Deze eerste Europese basaltkerk uit 1932 baarde veel opzien. Het neoromantische godshuis is voorzien van twee 35m. hoge torens. (Marco polo)

Szigliget
Het zeer aparte Szigliget is een badplaats waar overal op de glooiende heuvels de huizen afgewisseld worden door parken en plantsoenen en waar het voor gezinnen met kinderen goed toeven is. Op de 242 meter hoge burchtberg zijn overblijfselen van de in 1702 opgeblazen burcht van Szigliget te zien. Hiervandaan heeft men een prachtig uitzicht.

Tapolca
Ongeveer 12 km van Badacsonytomaj komt u bij Tapolca(18.000 inw.) Het interessantste deel bevindt zich merkwaardigerwijs onder de grond. In de grot ziet u talloze indrukwekkende rotsgangen, druipsteenstructuren en een ondergronds meer. (ingang Kisfaludy utca 2, april-mei, di-zo 10.00-17.00 uur, juni-aug. dagel. 10.00-18.00 uur, sept-okt. di-zo 10.00-17.00 uur) Een tweede trekpleister van Tapolca is de vlak bij de grot gelegen molenvijver met een 200 jaar oud molenrad. (Marco polo)

Keszthely
Keszthely is de grootste en oudste bewoonde plaats aan de kust van het Balatonmeer. Er zijn veel bezienswaardigheden, aangename stranden(met een reuzen-waterglijbaan), veel gezellige oude straatjes met vele winkeltjes. Het in 1754 gebouwde Festectics kasteel, wat omgeven wordt door een prachtig park, is het bezoeken meer dan waard.

Héviz
Het tweede grootste warmwatermeer ter wereld. Het meer is bedekt met waterlelies, heeft een oppervlakte van 47.500m2 en is ter hoogte van de krater 36 meter diep. Het Héviz-meer, met een heilzame genezende werking ligt op enkele kilometers van Keszthely. Een bijzonderheid is de geneeskrachtige modder op de bodem van het meer: de modder heeft een verlichtende werking op aandoeningen van het bewegingsapparaat en op reumatische, ontstekings- en gewrichtsziekten.

Sümeg
Zo’n 22 km vanaf Keszthely komt u bij het plaatsje Sümeg. In 1318 werd de burcht van Sümeg voor het eerst vermeld. Het in uitzonderlijk goede staat bewaarde bouwwerk ligt hoog boven op een steile kalksteenheuvel en vormt in de zomer een ideale entourage voor de burchtspelen met middeleeuwse ruitertoernooien.

Kapolcs
Op 22 km van Badacsonytomaj. in het dorpje Kapolcs(245 inwoners), kochten kunstenaars uit Budapest de afgelopen decennia de vervallen huizen grotendeels op en redden daarmee het plaatsje van de totale ondergang. De ondernemingslust van de kunstenaars zette de traditionele ambachten op een nieuw spoor, onder andere door de oprichting van een keramiekwerkplaats. Om het kunstenaarsdorp te beschermen, valt het tegenwoordig praktisch helemaal onder monumentenzorg.(Marco polo)
Balatonfüred

Al meer dan twee eeuwen komt men hier voor de stranden en om te kuren. Het strand is meer dan 6 km lang en men vindt er alle te verwachten voorzieningen.

Tihany
Tihany is gemakkelijk te herkennen aan de kerk met de twee torens. Het plaatsje is gebouwd op de vulkanische bodem van een schiereiland dat 5 km het Balatonmeer in steekt en 3,5 km breed is. Deze plek is al bijna duizend jaar bewoond en is zeer rijk aan zeldzame planten en dieren. Vanaf de haven van Tihany vaart er regelmatig een veerboot naar de zuidelijke oever van het Balatonmeer.

Vakantiewoning huren van het Balatonmeer